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Chapter 534:
LIMITED PRIVATE OFFERING EXEMPTIONS; PURCHASERS PRESENT IN THIS STATE AND SINGLE ISSUE
Summary: The Maine Uniform Securities Act contains two private offering exemptions at 32 M.R.S.A. §16202(14) and (15) that are limited in their application to a single issue sold to a limited number of purchasers who are present in this State during any 12 consecutive months. This rule articulates standards for calculating the number of purchasers of a particular offering and describes factors that are relevant to a determination of whether an offering is a single issue or whether two purportedly separate offerings will be deemed to be integrated.

Section 1. Purchasers Present in this State; Date of Sale.

1.
For offerings relying on an exemption under 32 M.R.S.A. §16202(14) or (15), the following principles will be used to determine the number of purchasers who are “present in this State”:
A.
An individual purchaser is present in this State if the purchaser is a resident of this State or is physically within this State at the time of the sale;
B.
An entity purchaser is present in this State if the entity’s principal executive office is located in this State; and
C.
The presence of a purchaser in this State is determined as of the date of the sale to that person, and that person continues to be counted as a purchaser in that issue if the person subsequently leaves this State.
2.
A sale occurs when the purchaser delivers to the offeror either the funds to purchase the investment or a signed subscription agreement or similar commitment to invest such funds, whichever occurs first.
Section 2. Calculation of the Number of Purchasers.

The following principles will be used to calculate the number of purchasers to whom sales of the issuer's securities are made pursuant to 32 M.R.S.A. §16202(14) or (15).

1.
Exclusions. The following purchasers shall be excluded:
A.
Investors specified in 32 M.R.S.A. §16202(13) or any rule adopted under that section;

B.
Any relative, spouse or relative of the spouse of a purchaser who has the same principal residence as such purchaser;
C. 
Any trust or estate in which a purchaser and any of the persons related to the purchaser as specified in paragraphs B or D of this subsection collectively have more than 50 percent of the beneficial interest (excluding contingent interests); and
D. 
Any corporation or other organization of which a purchaser and any of the persons related to the purchaser as specified in paragraphs B or C of this subsection collectively are beneficial owners of more than 50 percent of the equity securities or equity interests.
2.
 Entity as purchaser. A corporation, partnership, or other entity shall be counted as one purchaser. If, however, that entity is organized for the specific purpose of acquiring the securities offered and is not an investor specified in 32 M.R.S.A. §16202(13) or any rule adopted under that section, then each beneficial owner of equity interests or equity securities in such entity shall count as a separate purchaser.
3.
Employee benefit plan as purchaser. A non-contributory employee benefit plan within the meaning of Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 shall be counted as one purchaser where the trustee makes all investment decisions for the plan.
4.
Sales to certain clients or customers. Sales to clients of an investment adviser, customers of a broker-dealer, a trust administered solely by a bank trust department, or persons with similar relationships shall be considered as separate sales for purposes of this section regardless of the amount of discretion given to the investment adviser, broker or dealer, bank trust department, or other persons to act on behalf of the client, customer or trust.
5.
Joint or common ownership. A sale to persons who acquire the securities as joint tenants, or as tenants in common, shall be counted as sales to each tenant unless otherwise excluded under this section.
Section 3. Single Issue; Integration of Offerings.
1.
General. All sales that are part of the same offering made in reliance on 32 M.R.S.A. §16202(14) or (15) must meet all of the terms and conditions of the exemption.
2.
Integration factors. For purposes of 32 M.R.S.A. §16202(14) or (15), the determination as to whether offers and sales of securities are part of a single issue (i.e. are considered integrated) depends on the particular facts and circumstances. The following factors should be considered in determining whether offers and sales should be integrated for purposes of these exemptions:
A.
Whether the sales are part of a single plan of financing;
B.
Whether the sales involve issuance of the same class of securities;
C.
Whether the sales have been made at or about the same time;
D.
Whether the same type of consideration is being received; and

E.
Whether the sales are made for the same general purpose.
3. 
Safe harbor. For purposes of 32 M.R.S.A. §16202(14) or (15), offers and sales that are made more than six months before the start of the offering or are made more than six months after completion of the offering will not be considered part of that particular offering, so long as during those six month periods there are no offers or sales of securities by or for the issuer that are of the same or a similar class as those offered or sold under 32 M.R.S.A. §16202(14) or (15), other than those offers or sales of securities under an employee benefit plan exempt under 32 M.R.S.A. §16202(22).
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