
 
 
 
 
 
      April 9, 2002 
 
 
Ms. Christine A. Bruenn 
Securities Administrator 
State of Maine 
Department of Professional and Financial Regulation 
Bureau of Banking, Securities Division 
121 State House Station 
Augusta, Maine   04333-0121 
 
 Re: Securities Exchange Act of 1934 Section 3(a)(4) 
 
Dear Ms. Bruenn: 
 

In your letter dated December 4, 2001, you requested guidance from the staff 
regarding the application of the bank exception from the definition of “broker” in Section 
3(a)(4) of the Securities Exchange Act of 1934 (“Exchange Act”).  In particular, you 
asked whether nonbank subsidiaries of banks are considered “banks,” and thus would be 
excepted from the definition of “broker” when they enter into networking arrangements 
with broker-dealers pursuant to Exchange Act Section 3(a)(4)(B)(i).  You note that some 
nonbank subsidiaries of banks may be entering into networking arrangements with 
broker-dealers, and indicate that this may be an attempt, at least in part, to limit potential 
liability to the bank arising out of its securities activities.      
 
 Prior to May 12, 2001, Exchange Act Section 3(a)(4) defined a “broker” as “any 
person engaged in the business of effecting transactions in securities for the account of 
others, but does not include a bank.”1  The Gramm-Leach-Bliley Act amended the 
Exchange Act’s definitions of “broker” by replacing the general exception for banks with 
specific functional exceptions from broker-dealer registration for certain bank securities 

                                                 
1  15 U.S.C.§ 78c(a)(4). 
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activities.2  These exceptions are only available to a “bank.”  The definition of “bank” in 
the Exchange Act was not changed by the Gramm-Leach-Bliley Act.”3    

 
Exchange Act Section 3(a)(6) defines a “bank” as: 

 
(A) a banking institution organized under the laws of the United States, 
(B) a member bank of the Federal Reserve System, (C) any other banking 
institution, whether incorporated or not, doing business under the laws of 
any State or of the United States, a substantial portion of the business of 
which consists of receiving deposits or exercising fiduciary powers similar 
to those permitted to national banks under the authority of the Comptroller 
of the Currency pursuant to the first section of Public Law 87-722 (12 
U.S.C. 92a), and which is supervised and examined by State or Federal 
authority having supervision over banks, and which is not operated for the 
purpose of evading the provisions of this title, and (D) a receiver, 
conservator, or other liquidating agent of any institution or firm included 
in clauses (A), (B), or (C) of this paragraph. 

 
Exceptions or exemptions from broker-dealer registration for persons engaged in 

brokerage activity are construed narrowly. 4  For example, the Exchange Act provides a 
narrow exception from broker-dealer registration for broker-dealers whose business is 
exclusively intrastate.5    

                                                 
2  Pub. L. No. 106-102, 113 Stat. 1338 (1999).  The Gramm-Leach-Bliley Act also amended the 
definition of “dealer” in Exchange Act Section 3(a)(5).  15 U.S.C.§ 78c(a)(5).  While the amended 
Exchange Act definitions became effective on May 12, 2001, the Commission extended their effective date 
until May 12, 2002.  See Order Extending Temporary Exemption of Banks, Savings Associations, and 
Savings Banks from the Definitions of “Broker” and “Dealer” under Sections 3(a)(4) and 3(a)(5) of the 
Securities Exchange Act of 1934; Notice of Intent to Amend Rules, Exchange Act Rel. No. 44570 (July 18, 
2001). 
 
3  Although the Gramm-Leach-Bliley Act did not amend the definition of “bank,” the Commission 
extended the bank exception from broker-dealer registration to savings associations and savings banks.  See 
Definition of Terms and Specific Exemptions for Banks, Savings Associations, and Savings Banks Under 
Sections 3(a)(4) and 3(a)(5) of the Securities Exchange Act of 1934, (“Definition of Functional Regulation 
Terms”) Exchange Act. Rel. No. 44291 (May 11, 2001), 66 FR 27760 (May 18, 2001) (exemption to be 
codified at Exchange Act Rule 15a-9).     
 
4  The Commission has authority to issue orders exempting entities from broker-dealer registration, 
but has used this authority rarely and only under special circumstances.  At present only two entities have  
exemptions from broker-dealer registration.  One is American Federal Express Travel Related Services, 
which has an exemption that allows it to accept and direct payments for annuity products to an affiliated 
broker-dealer.  Exchange Act Rel. No. 43617 (Nov. 24, 2000).  The second is the National Association of 
Investors Corp. (“NAIC”), which has an exemption to allow it to operate an investment plan investing 
exclusively in corporations operating dividend reinvestment plans.  See Letter re: NAIC (June 1, 1979). 
 
5  As one commentator noted, the intrastate exemption is narrow.  See Steven Lofchie, A Guide to 
Broker-Dealer Registration, 36 (Compliance International Inc. 2000) (“As interpreted by the SEC, the 
intrastate exemption is extremely narrow . . .”); see also, VI LOUIS LOSS AND JOEL SELIGMAN, SECURITIES 
REGULATION, 8.A. (3rd ed. 1990) (explaining how strictly the Commission has interpreted the exception for 
intrastate brokers from broker-dealer registration).   



Christine A. Bruenn 
Page 3 of 3 

 

                                                                                                                                                

Consistent with this approach, the Commission staff has historically construed the 
bank exception from broker-dealer registration as only applicable to banks, and not to bank 
affiliates, except when a financial regulator requires a bank to establish a service 
corporation to enter into a networking arrangement.6   The Commission has cited this 
approach with approval.  When the Commission defined terms in Exchange Act Section 
3(a)(4)(B)(i), it noted that the networking exception from broker-dealer registration as 
amended by the Gramm-Leach-Bliley Act follows a long line of letters issued by the 
Commission staff regarding these types of arrangements.7  As noted above, the staff has 
consistently stated in these letters that use of a service corporation to enter into 
networking arrangements with broker-dealers was permissible only “where required by 
the laws or regulations governing a Financial Institution . . . .”8  In other words, the staff 
permitted networking arrangements to run between a service corporation and broker-
dealer only if another regulator requires use of a service corporation.   
  

Please contact me at (202) 942-0061 if you have additional questions concerning 
these issues. 
 
      Very truly yours, 
 
 
 
 
      Catherine McGuire 
      Chief Counsel 
       
 
 

 
 
6  See, e.g., Letter re: Chubb Securities Corp. (Nov. 24, 1993) (“Chubb Letter”).  The Chubb Letter 
superseded prior staff positions regarding these arrangements.  See also Letters re: Invest Financial Corp. 
(Aug. 27, 1993) (no-action relief from Exchange Act Section 15(a) for financial institutions, and, when 
required by law, their service corporations); Independent Financial Securities, Inc. (June 7, 1993) (same); 
Bankers Financial Partners, Inc. (May 14, 1993) (same); UVEST Financial Services Corp. (Nov. 24, 1992) 
(same); Liberty Securities Corp. (Oct. 21, 1992) (same); MidAmerica Management Corp. (July 16, 1992) 
(same).  The staff also issued a no-action position under Exchange Act Section 15(a) to allow a savings and 
loan holding company to enter into an insurance networking arrangement with a registered broker-dealer 
based on counsel’s representation that the federal savings bank affiliate was prohibited by applicable 
regulations of the Office of Thrift Supervision from entering into networking arrangements directly.  See 
Letter re: The Somerset Group, Inc. (Dec. 20, 1996).   
 
7   Definition of Functional Regulation Terms, supra note 3, 66 FR 27765 n. 38. 
 
8  Letter re:  Chubb Securities Corp., supra note 8 (emphasis added).  As the Commission stated, the 
Chubb Letter will remain in effect for required service corporations of savings associations and savings 
banks; however, the Chubb Letter is available only to service corporations so long as a savings association 
or savings bank is required by law or regulation to use one.  A savings association or savings bank that 
complies with the terms of the networking exception will automatically comply with the terms of the 
Chubb Letter.  See id.   
 


