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RE: Fee Relationship With Attorneys (32 MRSA §11013(3)(J)) 

It is customary for collection agencies to seek some form of compensation when their efforts at 
collecting a debt prove unsuccessful but later efforts by an attorney to whom they have referred the 
debt succeed.  One common practice had been for collection agencies to claim a percentage of whatever 
the attorney collected as their fee for efforts to date.  In May, 1980 the Bureau took the position in an 
Assurance of Discontinuance it entered with five collection agencies that this practice violated 32 
M.R.S.A. §576.  It is the purpose of this Advisory Ruling to rescind the earlier stated position. 

Specifically, in its Assurance of Discontinuance the Bureau determined that a collection 
agency's fee had to be limited to a "sum certain," to be negotiated between the agency and the creditor-
client in their original agreement.  The theory that underlaid this interpretation was that permitting 
an agency to earn a commission based on the success of legal work performed by a third-party attorney 
was the "sharing of legal fees," a practice expressly prohibited by §11013(3)(J).  That provision 
provides in pertinent part:  "No collection agency may...demand or obtain in any manner a share of 
the compensation for services performed by a lawyer in collecting a claim...." Negotiating a sum 
certain, the Bureau reasoned, was the only way in which a fee could be paid to an agency upon its 
forwarding of the account to an attorney and not violate §11013(3)(J). 

Considerable confusion has surrounded this position in years subsequent, principally involving 
the appropriate manner of compliance.  In an effort to eliminate this confusion the Bureau voluntarily 
undertook a review of its past position. 

The prohibition in §11013(3)(J) against sharing legal compensation is subject to various 
interpretations.  Because of lack of clarity in the words themselves it is appropriate to look to other 
sources for guidance on legislative intent.  The most common source, legislative history, is unavailing, 
unfortunately, because there is no legislative history on this particular provision. 

There is, however, a comparable provision in the Maine Bar Rules, governing attorney conduct 
in sharing compensation with non-lawyers.  (The Maine Bar Rules are rules adopted by the Supreme 
Judicial Court which govern attorney conduct, among other things.)  Rule 3.3(e) prohibits the sharing 
of legal fees with non-lawyers. 

Pursuant to Bar Rule 11(c)(2) the Bureau requested an opinion from the Professional Ethics 
Commission within the Board of Overseers of the Bar on the meaning of Rule 3.3(e)'s prohibition on 
sharing legal fees.  Specifically, the Bureau asked if it would be a violation of that section for an 

__________ 

Section 576 of Title 32 was the predecessor of §11013(3)(J) of Title 32. P.L. 1985, 
c. 702 repealed 32 MRSA c. 10, where 576 was located, and replaced it with 32 MRSA 
c. 111, the Maine Fair Debt Collection Practices Act. 
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attorney to pay a portion of what he collected to a third party collection agency, pursuant to an 
agreement in which the attorney's (and the collection agency's) client agreed to such an arrangement. 

In Advisory Opinion No. 62 the Professional Ethics Commission ruled that as long as the 
payment to the collection agency of a percentage of the funds collected by the attorney was authorized 
by the prior written agreement between the creditor client and the collection agency, and that those 
fees were for the separate, non-legal services provided by the agency, the practice did not constitute 
the sharing of legal fees with a non-lawyer. 

The Bureau finds the logic of the Advisory Opinion persuasive and the conclusion supported 
by sound public policy.  As long as the client is fully informed at the outset, and consents, that the 
collection agency will seek as its fee for unsuccessful services rendered a portion of whatever an 
attorney might later collect, there is no harm to the client.  This arrangement is nothing more than a 
rearrangement of a fee agreement.  If more parties become involved in collecting a claim, it will 
necessarily cost the client more.  Because the law prohibits charging the debtor more than his debt 
(32 MRSA §11013(3)(A)), there is no harm to the debtor from this arrangement.  If the client does not 
agree with the fee proposal, he is free to cease doing business with the collection agency or to seek 
modification in the specific terms of the agreement.  Because the Advisory Opinion is interpreting a 
virtually identical provision of law, the Bureau also adopts its analysis of the meaning of "sharing 
compensation" for purposes of interpreting §11013(3)(J). 

In short, the Bureau rescinds its earlier interpretation of §11013(3)(J) that required the use of 
a "sum certain" as a fee upon the forwarding of an account with the client's permission to an attorney.  
So that there is no misunderstanding, the Bureau takes this opportunity to reiterate the other 
conditions that must precede such an arrangement. 

1.  All forwardings by a collection agency to an attorney for collection shall be to the attorney 
chosen by the creditor.  If no attorney is designated, the collection agency may suggest an 
attorney, but may refer the account only upon specific written authorization by the creditor-
client.  Because §11013(3)(J) prohibits a collection agency from exercising authority on behalf 
of a client to employ an  attorney, or to interfere in the attorney-client relationship once 
established, it is inappropriate for collection agencies to identify in their contracts with clients 
specific attorneys who would be employed, or the compensation they would receive for 
collection services. 

____________________ 

The exact hypothetical posed involved an agreement between a collection agency and 
client in which the commission for the collection agency's successful collection of a debt 
was 40%, rising to 50% if the account was referred to an attorney.  It was understood 
that the attorney's fee - 33% in the example - would be subtracted from the 50%, leaving 
the collection agency a net fee of 17% of the amount collected. 
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2.  When a collection agency forwards an account to an attorney, the instructions and 
permission for instituting any proceeding, incurring any expense, making any 
compromise or granting any extensions shall be the responsibility of the creditor. 

 
 
 

/s/ Robert A. Burgess 
Robert A. Burgess 
Superintendent 
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