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Senator Rodney L. Whittemore, Chair 
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I 00 State House Station 
Augusta, ME 04333 

Re: Further guidance, re: implementation of9-A MRS §8-509(1), "Credit Card and Debit Card 
Surcharge Prohibition" 

Dear Senator Whittemore, Representative Lawrence and Members of the Committee: 

You have requested further clarification with respect to our agencies' Joint Advisory Ruling 
# 119, issued July 12, 2011, in which we stated that it is permissible for a merchant to offer 
discounts from the regular price to consumers who use payment methods other than credit or 
debit cards. 

In discussions with the committee, two specific questions emerged, and we answer them below. 

Question 1: May a retailer post both the "regular" un-discounted price that's available to 
consumers using credit or debit cards, as well as the discounted "cash" price for those who use 
other payment methods? 

Answer: Yes, a retailer can post both the regular price and the discounted cash price. If a 
merchant opts to disclose both prices, then the regular price must be as prominent as, or 
more prominent than, the discounted cash price, and the discounted price should be 
labeled as a "Cash" or "Cash Discount" price. A merchant may also choose to express 
the cash discount as a percentage, either on the label or on a display at the point of sale 
or other prominent location. 
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Question 2: May a retailer negotiate prices with a customer without violating the prohibition 
against credit or debit card surcharges, especially in a transaction in which the parties have 
agreed to a lower discounted cash price and the customer subsequently changes his or her mind 
and decides to use a credit or debit card for all or a portion of the purchase? 

Answer: Yes, so long as the regular price is properly disclosed at the outset of 
negotiations, the parties may negotiate a final price without violating the statute. In other 
words, the Bureaus will not consider "un-discounting" a previously agreed-upon 
discounted cash price, as a surcharge for use of a credit or debit card. 

We believe the legislative purpose and intent behind 9-A MRS §8-509( 1) is to avoid unfair 
surprise to a consumer who expresses an intent to purchase a good or service at a disclosed 
price, only to be told that the disclosed price must be increased if the consumer pays with a 
credit or debit card. Such an increase would constitute an impermissible surcharge. The 
important factor in each of the above scenarios is that the consumer must have a clear 
understanding of the regular price, and of any lower discounted cash price. The consumer will 
gain this understanding through the use of clear price stickers, labels and/or signage. 

Sincerely, 

.---

( _ ~-
William N. Lunci' 
Superintendent 
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