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The Bureau has had several requests to clarify the relationship between a "residential mortgage 
transaction".  ("RMT") as that term is defined in Regulation Z, §226.2(a)(24), and a refinancing of a 
mortgage transaction.  The Bureau has been asked whether the following types of transactions remain 
"residential mortgage transactions": 
 

The first type of transaction involves the refinancing of a mobile home credit sale or loan 
without land.  In this case, the creditor proposes to alter the payment schedule at the 
consumer's request, but prior to any actual default or delinquency.  No new funds or charges, 
other than actual closing costs, will be imposed. 

 
The second type of transaction involves a new loan to pay off the amount of the principal owing 
on a first lien mortgage involving real estate, and in which all closing costs and any prepaid 
finance charges ("points") are paid in cash.  The purpose of this type of loan would be to provide 
the consumer with a reduced interest rate. 

 
The third category of loans involve the addition of new principal to the outstanding balance on 
the existing mortgage loan, such additional funds to be used either for closing costs or prepaid 
finance charges, as well as potentially the addition of new monies to reflect a growth in equity 
of the consumer's home. 

 
The Bureau has consulted with staff of the Federal Reserve Board on the issue of whether or not any 
of these subsequent transactions remain a "residential mortgage transaction" for the purposes of the 
Truth in Lending Act and Regulation Z.  In all cases, the Bureau and the Federal Reserve Board staff 
agree that these transactions do not meet the definition of "residential mortgage transactions."  The 
hallmark of the definition of RMT is that the proceeds of the loan be used for the acquisition or initial 
construction of the consumer's principal residence.  In all of these cases, the purpose of the loan is not 
to acquire the consumer's principal residence, but to alter payment schedules, reduce the interest 
rate, change creditor identity, or advance new funds.  For the purposes of Article VIII of The Maine 
Consumer Credit Code, and Regulation Z (which the Bureau has adopted by reference), the 
subsequent "refinancings" should not be characterized as an RMT for the purposes of structuring 
disclosures.  This means that the mobile home transaction, for instance, will not be able to take 
advantage of the rule (§226.4(c)(7)) with respect to the exclusion of closing costs from the finance 
charge.1  In all cases, the disclosure should not include the assumption information §226.18(q)), 
although such information can (and probably should) be disclosed outside of the segregated federal 
Truth in Lending disclosures. 
 
The Bureau notes that Regulation Z, §226.20, requires a new obligation and an 

 
11. Note that this disclosure rule differs from the Code rule concerning the calculation of the 
maximum finance charge.  See 9-A M.R.S.A. §2-501(D), §1-301(8). 
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extinguishment of the old one as a trigger for new Truth in Lending disclosures.2  It is certainly 
possible that a reduction in interest rate by the same creditor who granted the RMT could be 
accomplished without triggering new Truth in Lending disclosures, §226.20(a)(2).  Changes in the 
contract are accomplished by virtue of amendments to the payment schedule could also conceivably 
be structured in such a way as to avoid an entirely new note and disclosure statement.  Obviously, a 
change in the creditor and the granting of a new mortgage loan, no matter the purpose, is a new 
transaction and must disclose as such. 
 
In addition to the Truth in Lending implications, a provision of The Maine Consumer Credit Code is 
of more than passing importance in determining whether or not these transactions qualify as am 
RMT.  By virtue of P.L. 1981, c. 618, Section 1-202(8) of The Maine Consumer Credit Code was 
amended to exclude certain mortgage loans by supervised lenders other than supervised financial 
organizations from certain provisions of the Code.  The exemption is applicable only to "residential 
mortgage transactions."*  This term is defined in Section 8-103(1)(H) of the Maine Code in terms 
identical to that of the federal Truth in Lending Act and Regulation Z. 
 
There is nothing in the Code which would prohibit a licensed lender from making the types of loans 
described above.  However, those loans will have to comply with the interest rate and contract term 
limitations of The Maine Consumer Credit Code.  While the Bureau, as a policy matter, has little 
concern about a transaction in which the consumer merely remains liable for the outstanding unpaid 
balance of the original loan, the addition of any prepaid finance charges or new funds certainly 
triggers all of the concerns raised in Advisory Ruling #60.  Clearly, the Legislature intended to exempt 
a narrow class of transactions to allow supervised lenders to compete with other traditional creditors 
for the typical purchase money mortgage transaction.  The specific addition of the acquisition test 
clearly distinguishes transactions in which new funds are advanced, for what-ever purpose. 
 
I hope this responds to your request.  Please let me know if further assistance is requested. 
 
 
/s/ Barbara R. Alexander 
Barbara R. Alexander 
Superintendent 
 
*AR #88 Amendment 
 
This Ruling is modified to reflect further legislative change regarding residential mortgage 
transactions (RMT), and their refinancing, by supervised lenders who are not supervised financial 
organizations.  P.L. 1983, c. 212, §2 amended §1-202(8) to provide that refinancings of RMTs by "non-
bank" lenders would also enjoy exemption from most sections of the Code.  Most recently, P.L. 1985, 
c. 336, §2, further amended that same subsection to make any loan secured by a first lien mortgage 
on real estate made by a non-bank lender exempt from most Code provisions. 

7/14/86 

 
22. Again, the distinction between the definition of what constitutes a refinancing for Truth in 
Lending purposes and for purposes of §2-504 of the Code is vital.  Any increase in rate in a fixed-
rate transaction may trigger a §2-504 refinancing whether or not a new note or agreement is signed.  
See also Bureau Rule #200. 


