
 
 
 

ADVISORY RULING #65 
 
 
 

February 8, 1982 
 
 
 

Dear 
 
 You have asked whether a change in dollar amounts applicable to Section 5-103 
of the Consumer Credit Code (Title 9-A, M.R.S.A.) has any effect on outstanding 
contracts in determining whether a creditor is restricted on deficiency judgements. 
 
 In the Bureau's opinion, the limitation on the creditor's ability to seek a deficiency 
judgment in Section 5-103 must rely on the "amount financed" of the contract with 
reference to the dollar amount rules in effect at the time of consummation or refinancing 
of the contract.  For instance, a loan of $1,200 dated 1975 was not subject to Section 5-
103 because the dollar amount was $1,000 at that time.  This result does not change if 
there is a default in 1981 when the dollar amount has increased to $1,800 pursuant to 
Section 5-103(6). Absent legislative intent, otherwise, it would be unfair to change the 
rules of the game affecting the creditor's rights and remedies upon default after the 
contract is consummated.  This advise is similar to that given in Advisory Ruling #46 
concerning late fees allowable on pre-computed contracts (Section 2-503) and which 
also are subject to change in dollar amount. 
 
 Because of several previous requests for this ruling, as well as the need to 
correct previous oral advise that may have conflicted with the view in this letter, this 
interpretation is being issued as an Advisor Ruling 
 
        Sincerely, 
 
 
 
        /s/ Barbara R. Alexander 
 
        Barbara R. Alexander 
        Superintendent 
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